X
Back to the top
X

Historie

Tattoo Peter werd geboren in Sneek op 13 juli 1925 onder de naam Pier de Haan. Peter groeide op in de vissersdorp IJmuiden. Peter verloor gedurende de tweede wereld oorlog zijn been door een ongeluk. Na de oorlog was Peter vaak te vinden in de Nederlandse havens waar hij op een gegeven moment in contact kwam met Albert Cornelissen die in die tijd tatoeëerde in Rotterdam, hij werd erg geïnteresseerd door het tatoeëren en leerde ook het een en ander van Albert Cornelissen.

 

In het begin van de jaren 50 begon Peter met een accu en een machine en wat inkt te tatoeëren in verschillende cafés van Nederlandse havens waar hij al snel een aardige klantenkring begon op te bouwen. Hij ging ook naar verluid wel eens naar Denemarken en andere Europese landen om daar het een en ander te leren over het vak.

Na enkele jaren te hebben gereisd opende hij in 1955 zijn eerste Tattoo shop in de Sint Olofsteeg 4 te Amsterdam.In de jaren die ernaar volgde kreeg Peter veel klanten want in die tijd was Amsterdam een vrij belangrijke haven van Nederland en ook hij was de enige tattoo shop in Amsterdam in die tijd.In heel nederland waren er niet eens 10 shops,de enige shops zaten in die tijd alleen in Amsterdam en Rotterdam. Half jaren 60 hielp zijn broer een beetje in de weekend. hij werkte met in die tijd veel bekende tatoeëerders waaronder Herbert Hoffmann die in Hamburg een tattoo shop had en ook Ole Hansen uit Kopenhagen die een goede vriend van Peter werd en met wie hij veel heeft gewerkt en getekend en natuurlijk ook Herbert Hoffmann. en later kwamen daar nog meer tatoeëerders bij voornamelijk tatoeëerders uit Engeland en Duitsland en Denemarken. In de begin jaren 70 begon ook Peter zijn zoon en zijn neef het vak te leren.

Er is zelfs in een boek van John Irving over Tattoo Peter (Pier de Haan) geschreven. Het boek heet Until i find you.

 

In 1977 verhuisde de shop naar de huidige adres Nieuwe Brugsteeg 28 in Amsterdam waar we nog steeds gevestigd zijn,de jaren daarna kwamen er meer mensen te werken bij Peter in de shop waaronder ik zelf. Ik begon (Eddy Wertwijn) in september 1980 te tatoeëren ik begon eerst alleen te werken op zondags maar snel werd dat meer dagen in de week dat ik tatoeëerde…..Tattoo Peter stierf aan de gevolgen van een hersentumor op 17 maart 1984. De shop bestaat ondertussen al bijna 65 jaar en naar verluid is de shop een van de oudste shops in Europa. ik ben ook bijzonder trots dat ik de shop zelf ook al meer dan 35 jaar run en hopelijk nog met vele jaren hierna dat nog kan doen.
-Eddy Wertwijn

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins
Fout: ongeldige feed ID.