In dit artikel wil ik het graag hebben over de volgende wet: de minimumleeftijd voor tattoo’s. De wet zegt hier het volgende over, vanaf je 12e tot je 16e mag je met ouders hun toestemming getatoeëerd worden. Vanaf je 16e mag je op eigen verantwoording binnenlopen en getatoeëerd worden.

 

“Bij jongeren van 12 tot 16 jaar mag alleen een tatoeage aangebracht worden met toestemming van de ouders (of voogd). Er mag geen tatoeage worden aangebracht op het hoofd, de hals, de polsen of handen. De ouders (of voogd) moeten aanwezig zijn bij het laten zetten van de tatoeage. Jongeren van 16 jaar en ouder mogen zelf bepalen of ze een tatoeage laten zetten.”

BRON: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bescherming-van-consumenten/vraag-en-antwoord/welke-regels-gelden-er-bij-het-laten-zetten-van-een-piercing-of-tatoeage.html

 

 

Zoals je misschien hebt gezien starten wij pas vanaf 18 jaar  met tatoeëren (en in zeer speciale uitzonderingen vanaf 16 jaar denk hierbij aan bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare). Ik heb veel ouders gesproken die met hun 14 of 15 jarige dochter of zoon binnenlopen met de volgende woorden: “Mijn zoon/dochter wilt een tattoo en wij geven daar toestemming voor”.  Elke keer moet ik hun dan weer teleurstellen dat wij dit niet doen. En dan vragen zij mij netjes waarom. En dit leg ik dan uit. Nu is vaak het antwoord dat ik daarop krijg, oh echt waar?! Dat is mij nooit verteld en dat heb ik ook nergens terug kunnen lezen. Daarop heb ik ook besloten om hier wat over te posten.

 

Want waarom gebeurt het dan niet terwijl het mag? Om te beginnen, het is aan de zaak/artiest uiteraard wat zij wel of niet willen tatoeëren. Denk hierbij aan soort tattoo’s, haatdragende teksten of bepaalde locaties op het lichaam bijvoorbeeld. Ten 2e en dit is ook meteen het belangrijkste: Je huid is gedurende je hele leven in ontwikkeling, maar het is het meest in ontwikkeling tijdens je puberteit tot ongeveer je 17 a 18e. Hierna is je huid ook nog uiteraard in ontwikkeling maar op een andere manier. Als je namelijk een tattoo laat zetten voor die leeftijd is de kans zeer groot dat de tattoo dan zal vervormen en/of vervagen. Dit komt omdat je huid nog rekt en strekt. Hierdoor is het niet alleen zonde van je huid en tattoo maar ook van je geld.

Het opknappen van je tattoo als je ouder bent is dan dus ook meestal geen optie omdat het een vlek kan worden.

 

Wij zijn één van de oudste shops in Europa. Dit hebben we bereikt door kwaliteit voor kwantiteit neer te zetten. We willen alleen maar mooi werk afleveren en doen dus alleen iets als we zelf ook zeker weten dat de tattoo mooi gaat worden.

 

Ik hoop dat dit artikel vele ouders er goed over na laten denken, maar natuurlijk vind ik het veel belangrijker om mensen / ouders te informeren.

 

-Mitchell Looijer

wet