Mochten de letters te klein zijn scroll dan even naar beneden tot na de artikeltjes(afbeeldingen) daar staat de getypte versie.
image imageimageimageimage

 

Tattoo Peter en de GG en GD. Door L. Stoutjesdijk

In het atelier van Tattoo Peter heeft zich al een groep klanten verzameld. Voor de deur openging stonden ze al buiten te wachten. Tattoo Peter Heeft zijn “werkplaats” in het hartje van Amsterdam. De ruime, die wat lager ligt dan de straat, is als het ware behangen met tekeningen van tatoe-ages. De klanten kunnen kiezen uit honderden voorbeelden, van een eenvoudig roosje tot de meest ingewikkelde voorstellingen met draken, schepen etcetera.
Het is verbazend hoe geroutineerd de lijnen in de huid worden aangebracht. Het apparaat wordt gehanteerd met een gemak, dat jarenlang ervaring verraadt. Als de lijnen “gegraveerd” zijn schuift de klant een stoel op en begint het “invullen” met kleur. De klandizie is zeer gevarieerd wat betreft de leeftijd en geslacht. Een jongen onder de 15 jaar wordt vriendelijk maar beslist geweigerd.

Tattoo Peter staat aan het hoofd van de gelijknamige onderneming. Hij maakt een bescheiden indruk. Een man, die zijn antwoorden voorzichtig formuleert. Hij vertelt over zijn bezoeken aan congressen, waar vakgenoten elkaar ontmoeten. Herhaaldelijk benadrukt hij, dat het afleveren van goed werk bij hem voorop. “Knoeiers zijn er genoeg in dit vak” meent hij.

Als het wat rustiger wordt en de nog aanwezige klanten door een medewerken kunnen worden geholpen, kunnen we praten over de zaken, waarvoor we telefonisch een afspraak hebben gemaakt, namelijk het gevaar van overbrengen van het hepatitis B virus via de tatoeëerapparatuur. Enkele recente gevallen van hepatitis B, die zeer waarschijnlijk op deze waren besmet, vormden de aanleiding tot verder onderzoek. Laat ik voorop stellen, dat het zelfs in de medische wereld, vormden de aanleiding tot verder onderzoek. Laat ik voorop stellen, dat het zelfs in de medische wereld een hoop moeite kost om mensen zover te krijgen, dat ze alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen om overdracht van hepatitis B virus te voorkomen. Nog herhaaldelijk bereiken ons klachten over onzorgvuldig verpakte gebruikte naalden en zelfs in de operatiekamer is de hepatitis B preventie niet altijd optimaal.

EEN JAAR LATER

Als we nu, een jaar later, de balans opmaken, is het verbluffend wat er is bereikt. De apparatuur is zodanig aangepast, dat de delen die besmet kunnen worden met virus, afgekoppeld kunnen worden. Er staat een autoclaaf, waarin die onderdelen worden gesteriliseerd voor zie weer voor een andere klant worden gebruikt. De kleurvloeistoffen, die in de huid worden aangebracht worden in minuscuul kleine plastic cupjes afgemeten en na elke behandeling weggegooid. Deze maatregelen kosten tijd en gel; de onderdelen voor de apparatuur moeten uit de Verenigde Staten komen en een autoclaaf krijg je niet cadeau, die ze al jaren verrichten, afleren en zich heel andere werkwijze eigen maken dat betekent voortdurend attent zin op allerlei kleine handelingen, zorgen dat de voorraad gesteriliseerde apparatuur op peil blijft, zoeken naar technische aanpassingen enzovoort enzovoort.

Dat het toch gelukt is, is niet in de eerste plaats te danken aan onze bemoeienis, maar aan de tatoeëerders zelf, die bereid waren zichzelf om te scholen. Het is hen gelukt zo te werken, dat een maximale veiligheid met betrekking tot de overdacht van hepatitis B virus is bereikt.

Einde artikel.


 

Wij van Tattoo Peter willen duidelijk maken dat wij tegenwoordig niet meer met een autoclaaf werken maar met disposables. Dit is veel veiliger en hygiënischer. Dit houdt in dat we na elk gebruik nieuwe naalden en grips gebruiken.image