Metro de gratis nieuwskrant heeft een artikel geplaatst in de krant over Tattoo Peter als oudste Tattooshop in Nederland en Amsterdam, en Eddy Wertwijn.

Metro nieuws

‘s Lands oudste tattooshop, natuurlijk in Amsterdam.

Elke week interviewt Metro Amsterdammers die de stad kleur geven. Vandaag spreken we Eddy Wertwijn, bekend van Nederlands oudste Tattooshop: Tattoo Peter.

Vlak bij het Centraal Station. In de Nieuwebrugsteeg vind je Tattoo Peter. Volgens eigenaar Eddy Wertwijn is het de oudste Tattooshop van ons land. Midden toeristisch hart van onze hoofdstad voorziet hij fans en toeristen van prachtige plaatjes.

Jullie claimen de oudste Tattooshop van het land te zijn, vertel!
Peter, mijn (niet-biologische) vader, begon deze winkel in 1955. Tijdens de tweede wereldoorlog verloor hij zijn been toen hij op een landmijn ging staan. Na de tweede wereldoorlog is hij daarom een beetje gaan zwerven. Hier kwam hij in contact met een aantal tatoeëerders. Hij raakte hierdoor door geïnspireerd, dat hij zijn eigen machine bemachtigde. In de begintijd zwierf hij van havensteden naar kroegjes waar hij overal mensen uit het leger tatoeëerde. De vraag werd zo groot dat hij uiteindelijk in Amsterdam zijn eigen shop kon openen. De huidige shop ligt op 25 afstand van de winkel waar het begon.

Hoe kwam jij vervolgens in de zaak terecht?
Mijn moeder kreeg een verhouding met Tattoo Peter. In 1979 begon ik op zondag mee te helpen in de winkel. Ik vond het allemaal reuze-interessant. Voor eigenlijk omdat het in die tijd nog lang niet zo geaccepteerd was als dat het nu is. Langzaamaan ben ik gegroeid in mijn stijl en kunnen en uiteindelijk heb ik de shop overgenomen.

Was het een heel andere manier van tatoeëren in 1955?
Het precieze mechanisme van de tattoomachine is sinds 1980 nauwelijks veranderd. Wel kunnen nieuwe apparaten bijvoorbeeld snelheid en naalddiepte aanpassen. De manier van tatoeëren is dus eigenlijk hetzelfde gebleven. Wel verandert de stijl van tatoeages die populair zijn. Je ziet nu bijvoorbeeld veel realistische tatoeages of tatoeages met een watercolor-effect.

“Toen mijn vader overleed, had ik er erg veel moeite mee om in zijn voetsporen te treden.

Zijn mensen weleens ontevreden nadat je een tattoo hebt gezet?
Mensen doen vaak veel research voordat ze een tattoo laten zetten. Ze kennen mijn stijl dus ook. Ik zet bijvoorbeeld geen portrettattoo’s. Dat is niet mijn specialiteit en dus moeten ze die bij iemand anders laten zetten. Hierdoor is er nog nooit iemand ontevreden geweest over een tatoeage. Mensen komen echt omdat ze mijn stijl mooi vinden. Deze hebben ze dan weer bij iemand die ze kennen gezien of ze hebben het van iemand gehoord.

Je shop zit midden in het toeristengebied van Amsterdam. Hoe belangrijk is de locatie van je winkel?
Mijn vader is heel bewust op deze plek begonnen. Het is de plek waar veel toeristen komen, nog steeds. Ze willen dan een souveniertje van de stad. De drie X’en, een tulp en een marihuanablad zijn populair. Inmiddels is de locatie steeds minder van belang. Mensen zien een bepaalde artiest op internet en willen dan zijn of haar tattoo. De locatie waar hij gezet wordt is dan niet meer relevant.

Het Amsterdam van Eddy Wertwijn
Café: internationaal, dat hier om de hoek zit, is leuk. En bij de haven van Texel heb ik nostalgische gevoelens. Veel klanten van mijn vader zaten daar te wachten totdat ze geholpen konden worden.
Restaurant: Ik ben niet zo kieskeurig qua eten.
Winkel: De Bijenkorf vind ik leuk omdat ze veel aparte dingen hebben.

Op welke plek in Amsterdam kom je echt tot rust?
Hier op mijn werk. Ik vind het ook heerlijk om een beetje rond te lopen in de stad. Bijvoorbeeld over de Spiegelgracht of door de Jordaan. Ik ga dan graag op zoek naar oude boeken en antieke dingen.
Onderschat: Het imago van de stad. Er zijn zoveel leuke dingen in de stad te vinden en de binnenstad is mooi opgeknapt.
Overschat: De binnenstad van Amsterdam. Het is meer een openluchtmuseum geworden. Het. Is jammer dat de gemeente iets creëert waar ondernemers niet op zitten te wachten.
Boodschap aan de burgemeester: Hij moet dingen niet te veel willen veranderen. De binnenstad is altijd leuk en gezellig geweest. Door de coffeeshops te sluiten verdwijnt de sfeer die er juist door de jaren heen gecreëerd is.
-Savanna Estourgie